Yoghurt-ontbijttaart
Ingrediënten
- 100 g havermeel
- 60 g amandelmeel
- 1 ei
- 1 koffielepel kaneel
- 1,5 koffielepel cacaopoeder
- 1 koffielepel wijnsteenbakpoeder
- 1 eetlepel kokosolie
- 3 eetlepels zoetstof (honing, maisstroop, agavestroop, ...)
- 6 blaadjes gelatine
- 500 g yoghurt
- eventueel vers/gedroogd fruit voor de afwerking, ik gebruikte frambozen
- springvorm van 18 cm doorsnede
Vinden van de juiste yoghurt zonder lactose en E-nummers is niet gemakkelijk. De soya-yoghurt van het gekende merk Alpro bevat geen lactose, maar daar is heel wat 'brol' aan toegevoegd om de geur, kleur, smaak, ... aantrekkelijker te maken. Ik verkies yoghurt van het merk Provamel en gebruikte voor dit recept de 'Soya-Raspberry-Vanilla' versie.
Bereiding
Stel eerst de oven in op 160°C. Start dan met het maken van de bodem.
Meng alle droge ingrediënten. Dit zijn het havermeel, het amandelmeel, de kaneel, de cacaopoeder en het bakpoeder.
Voeg aan dit mengsel de kokosolie, het ei en de zoetstof toe. Roer tot een homogene massa.
Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met kokosolie.
Stort het deeg in de vorm en druk goed aan. Ik kon dit met de hand. Als het mengel te plakkerig is, duw dan met een natte lepel het deeg in de gewenste vorm.
Zet de springvorm gedurende 15 minuten in de op 160°C voorverwarmde oven.
Pas wanneer de bodem uit de oven is, raad ik aan met de toplaag te starten. Anders krijgt de bodem niet voldoende tijd om af te koelen.
Laat de gelatineblaadjes een aantal minuten weken in lauw water. De exacte tijd staat meestal op de verpakking.
Warm in een steelpan (of andere pot) een beetje water op. Dit is nodig om de gelatine op te lossen.
Zet het vuur af wanneer het water heet is, kokend water hoeft niet. Voeg aan dit water de uitgewrongen gelatineblaadjes toe en roer tot ze opgelost zijn.
Schep de yoghurt in delen bij het gelatinemengsel. Het is belangrijk om de yoghurt toe te voegen aan het gelatinemengsel en niet omgekeerd.
Giet, na goed roeren, de yoghurt in de bakvorm.
Indien gewenst kan er nu vers/gedroogd fruit worden aangebracht voor de afwerking.
Laat tot slot de taart 4 uur opstijven in de ijskast.
Smakelijk!