Afspraak huisdokter
Aangezien het SOLK-traject in UZGent op zijn einde gelopen is, maar er nog steeds geen oplossingen aangereikt zijn, moet ik verder zoeken. Ik ga daarom naar mijn huisarts om het verdere verloop van mijn toestand te bespreken. Omdat het slotverslag vanuit UZGent nog niet toegevoegd is aan mijn patiëntendossier, geef ik zelf de uitleg over hun eindoordeel. Vervolgens stel ik mijn cruciale vraag, hoe moet het nu verder? Ik wil weten wat er met mij aan de hand is, de onwetendheid maakt me namelijk zot.
Vanuit UZGent kwam het voorstel een gastro-enteroloog te raadplegen voor mijn maag-darmprobleem en chronische diarreeklachten. Eigenlijk heb ik dit eerst zelf aangehaald, pas daarna beschouwde de interniste het als een mogelijkheid. Mijn huisdokter voert onderzoek uit in samenwerking met UZLeuven en kent een zeer goede professor. Het nadeel is dat de wachttijden bij hem echt verschrikkelijk lang zijn. Ik kan natuurlijk ook een 'standaard' gastro-enteroloog raadplegen, maar deze zullen me waarschijnlijk niet veel verder kunnen helpen. Het probleem is namelijk al lang aanwezig en reeds op verschillende vlakken onderzocht. Denk maar aan de coloscopie, de verschillende diëten, de medicatie, de voedingssupplementen van de alternatieve dokteres, de osteopate, ....
Nadat ik de gegevens van de professor gekregen heb, stelt de huisarts voor om een bepaald bloedonderzoek te laten uitvoeren, namelijk het fidlab-test. Dit is een relatief nieuw onderzoek in de traditionele geneeskunde. Mijn huisarts staat met beide voeten stevig op de grond, als hij dit aanraadt, weet ik dat het nut zal hebben. Er zijn tegenwoordig namelijk veel testen die nutteloze en onbetrouwbare resultaten geven en daarnaast ook nog eens schandalig duur zijn. Omdat mijn huisarts deze Fidlab-testen nog niet vaak heeft uitgevoerd, stuurt hij me door naar een arts die hier al langer mee bezig is. Het onderzoek brengt de hormonenbalans binnen het lichaam in kaart. Door verschillende testen geeft men via grafieken weer hoe de hormonen doorheen de dag schommelen. Dit is beter dan een eenmalige bloedwaarde waarbij er eigenlijk geen verder onderzoek gevoerd wordt of de waarde altijd zo is. Door een dagprofiel kan men belangrijke extra informatie verkrijgen en gerichter een hormoonstoring behandelen. De test bestaat uit een bloedafname, maar ook urine- en speekseltesten.
Ik vertrek bij de huisarts met een begrepen gevoel en 2 nieuwe adressen. Daarnaast ga ik ook een afspraak regelen bij de vrouw die mijn diëtiste heeft voorgesteld en aan hypnose doet. Hopelijk dat iemand van hen iets voor mij kan betekenen.