Afspraak fysische geneesheer SOLK

12-06-2019

De echografie van mijn ellebogen, RX van mijn ellebogen en bloedonderzoek zijn de vorige weken uitgevoerd. Deze had mijn fysische geneesheer voorgeschreven. Vandaag zal hij met mij de resultaten overlopen en een behandeling opstellen. 

Op de RX was er te zien dat mijn elleboog rechts, ten gevolge van een breuk in 2017, niet optimaal genezen is. Het losgesprongen botdeel door een overstrekking van mijn arm is wel weer aangegroeid, maar niet helemaal op de oorspronkelijke plaats. Aan de linkerelleboog zijn er geen afwijkingen vast te stellen. De echografie van mijn ellebogen leunt fel aan tegen de RX. Langs links geen problemen waar te nemen, maar langs rechts vocht in mijn ellebooggewricht. De reden hiervoor is het fout genezen botstukje. Op zich kan mobilisatie door de kinesist hiervoor helpen. Als dat niet zo is, heb ik de keuze ermee te leven of een operatie uit te laten voeren.

De klachten die ik in al mijn gewrichten heb, zijn echter niet verklaard door de echo en RX. Ook in het bloed worden er geen ontstekingswaarden teruggevonden. Omdat mijn vermoeidheid al langer aan de gang is dan de spier- en gewrichtsklachten, wil de specialist dit geen fibromyalgie noemen. Beetje raar want mijn klachten komen wel overeen. Fibromyalgie is volgens de specialist een fenomeen waarbij eerst gewrichtsklachten ontstaan, dan vermoeidheid. Als de vermoeidheid eerst ontstaat, in mijn geval, spreekt hij over CVS. In normale omstandigheden kan iemand zowel CVS als fibromyalgie hebben. In mijn geval is dit ook zo, maar toch wil de arts het niet zo noemen. Hij veronderstelt dat ik door mijn passieve levensstijl omwille van de extreme vermoeidheid, veel spiermassa verloren heb op korte tijd. Daarnaast gebruik ik mijn spieren en gewrichten veel minder dan voor mijn vermoeidheidsklachten. Dit maakt dat mijn lichaam de snelle verandering niet kon volgen en ik pijnprikkels naar de hersenen stuur zonder dat er eigenlijk een reden is voor die prikkel. Je kan het zien als een fout in de zenuwprikkelgeleiding. Om mijn spiermassa terug op te bouwen en zo mijn pijn te verminderen, moet ik 18 kinesitherapiebeurten doen. De manier waarop verschilt echter van de 'normale' aanpak. Elke maand moet ik 1 keer naar de kinesist. Deze stelt met mij een trainingsschema op dat ik dan een maand volg. De volgende maand wordt het schema bijgewerkt en geef ik feedback over de voorbij maand. Door dit 18 maanden lang te doen, bouw ik langzaam terug conditie en spiermassa op waardoor ik minder snel uitgeput ben. De pijn zal hierdoor ook verminderen. Belangrijk is dat ik me niet overzet en het proces tijd geef, de eerste maanden zullen knokken zijn. 

Ik ga naar huis en ben blij dat er een deel van de behandeling is opgestart. Of die kinesist mij ook echt kan helpen, zal ik pas merken na een half jaar. Ik zal maar weer eens op zoek gaan naar een extra portie geduld.

© 2023 Chronisch onzichtbaar ziek - persoonlijke blog 
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin